Posted on

NA TO MORATE BITI POZORNI, KO KUPUJETE PASJEGA MLADIČKA

V svoji praksi se redno srečujem s takšnimi in drugačnimi problemi posameznikov. Stranke, tečajniki, kot tudi ljudje, ki še nimajo psov mi postavljajo zelo podobna vprašanja. Zakaj ima pes takšne in drugačne zdravstvene težave (slabi kolki, težave s hrbtenico, alergije, nepravilen ugriz, nepopoln izgled,…)? Zakaj ima določene vedenjske težave in ali te prihajajo zaradi genetike (napada druge pse, preganja divjad, je trmast, je hiperaktiven, joče kadar je sam doma, vse uniči, renči pri hrani, …)?

V tem članku se bom zato razpisala o odgovorni vzreji in odgovornem skrbništvu (lastništvu) psa. Tako se boste veliko lažje izognili kasnejšim možnim nevšečnostim.

Kadar kupujete psa morate biti pozorni in dodobra proučiti samo dve točki.

 1. ODGOVORNO LASTNIŠTVO

Odgovorite si na ta vprašanja:

 1. Koliko aktivnega časa ste pripravljeni nameniti psu (sprehodi, mentalna zaposlitev, fizična zaposlitev)?
 2. Kakšen življenjski prostor mu lahko omogočite (stanovanje, hiša, otroci, starejši ljudje,…)?
 3. Kako bo zanj poskrbljeno med dopustom?
 4. Koliko časa lahko psu namenite za vzgojo in šolanje (samo osnovne potrebe ali različne športne aktivnost)?
 5. Kaj dopuščajo vaše finance (zdrava prehrana, zdravje, šolanje, nega, dopusti)?
 6. Koliko izkušenj imate s psi? Temu vprašanju se še posebej posvetite tisti, ki nameravate posvojiti psa iz zavetišča, psa iz ulice, psa, ki zaradi takšnih in drugačnih razlogov išče nov dom,…

Po odkritem razmisleku na zgornja vprašanja ste si že zožali izbor pri nakupu pasemskega psa ali posvojenca. Sedaj morate še samo poiskati odgovornega vzreditelja ali organizacijo za posvojitev. Spodaj bom navedla nekaj osnovnih lastnosti, ki bi jih naj imeli odgovorni vzreditelji.

 • ODGOVORNI VZREDITELJ mora:
 • Imeti ustrezno psico.
 • Izbrati ustreznega samca.
 • Oba psa morata imeti vzrejno dovoljenje. Psa pridobita vzrejno dovoljenje na vzrejnem pregledu, ki ga organizira vzrejna komisija pod okriljem Kinološke zveze Slovenije.
 • Vzreditelj se mora spoznati na pasmo, ki jo vzreja.
 • Biti dober »pasji« psiholog.
 • Poskrbeti mora za zdravstveno oskrbo matere in mladičkov (zdrava prehrana, osnovna cepljenja, razglistenje, rodovniki,…).
 • Vzreditelj mora poskrbeti za stabilno energijo v leglu.
 • Navajanje na čistočo, socializacija, vožnja z avtomobilom, ne sme vzpodbujati agresivnosti pri hrani, navajanje na ovratnico in povodec,…
 • Spoznati bodoče lastnike in jim pomagati izbrati primernega mladička.
 • Nuditi osnovno podporo novim skrbnikom tudi po nakupu mladička.
 • Vas opozoriti na možne dedne bolezni pasme.

Zanimivo, da se lahko o vsaki materialni stvari ( avto, sesalec, hladilnik, telefon,…) dodobra poučimo, pri živih bitjih pa delujemo v trenutnih vzgibih (Imel bi psa, biti mora lep, nekaj posebnega, izvirnega, drugačnega,…). Na koncu večina novih skrbnikov dobi ravno posebnega in drugačnega psa od svojih pričakovanj. Pri veterinarjih zapravijo gore denarja ali obupano iščejo vedenjske terapevte.

Bodite drugače drugačni ter posebni in si pomagajte s tem člankom 🙂