Posted on

ODGOVOREN NAKUP PASJEGA MLADIČKA: KAJ MORATE VEDETI PREDEN SE ODLOČITE ZA NAKUP PSA

NA TO MORATE BITI POZORNI, KO KUPUJETE PASJEGA MLADIČKA

V svoji praksi se redno srečujem s takšnimi in drugačnimi težavami posameznikov. Stranke, tečajniki, kot tudi ljudje, ki še nimajo psov mi postavljajo zelo podobna vprašanja. Zakaj ima pes takšne in drugačne zdravstvene težave (slabi kolki, težave s hrbtenico, alergije, nepravilen ugriz, nepopoln izgled,…)? Zakaj ima določene vedenjske težave in ali te prihajajo zaradi genetike (napada druge pse, preganja divjad, je trmast, je hiperaktiven, joče kadar je sam doma, vse uniči, renči pri hrani, je plah,…)?

Vse prevečkrat pri nakupu psa povsem izgubimo razum. Majhne sladke puhaste kepice nas tako očarajo, da v trenutku pozabimo, da iz majhnega vedno zraste ‘veliko’. Več ali manj je posledica takšnih nakupov ravno to, da kasneje psi pristanejo v zavetiščih, na ulici, odvrženi v gozdu, privezani na verigi, zaprti v premajhnem boksu ali še kaj hujšega.

V tem članku se bom zato razpisala o odgovornem skrbništvu (lastništvu) psa in o odgovornih vzrediteljih. Tako se boste veliko lažje izognili kasnejšim možnim nevšečnostim.

Kadar kupujete psa morate biti pozorni in dodobra proučiti samo ti dve točki:

1 ODGOVORNO LASTNIŠTVO

Odgovoren lastnik je oseba, ki se zaveda, da je pes živo bitje, ki se skozi svoj življenjski ciklus neprestano razvija. Odgovoren lastnik dobro premisli o večih dejavnikih preden se odloči za nakup ali posvojitev psa.

6 popolnoma osnovnih vprašanj na katere si morate odgovoriti preden se odločite za nakup psa:

Mnogo prekupčevalcev in ‘šteparjev’ psov izrablja vaše sočutje in željo po reševanju z milimi, žalostnimi ali prestrašenimi pogledi psičkov, ki jih prodajajo.

Po odkritem razmisleku na zgornja vprašanja ste si že zožili izbor pri nakupu pasemskega psa ali posvojenca. Sedaj morate še samo poiskati odgovornega vzreditelja ali organizacijo za posvojitev. Spodaj bom navedla nekaj osnovnih lastnosti, ki bi jih naj imeli odgovorni vzreditelji.

2. ODGOVORNI VZREDITELJ

Odgovorni vzreditelj je oseba katerega leglo ni samo predmet zaslužka. Njegov glavni cilj je vzreja psihično stabilne in zdrave pasme. Stremi k temu, da bodo psi iz njegove psarne pasemsko tipični, zdravi in stabilni v okolju. Njegov drugi glavni cilj je poiskati primerne lastnike. Jih proučiti in iz legla izbrati za njih najbolj primernega mladička. Na koncu pa še poučiti o lastnostih in karakteristikah pasme, ki je včasih prav daleč vstran od tistih ‘pocukranih’ in všečnih opisov na spletu in v knjigah. Med drugim vam je odgovoren vzreditelj tudi na voljo skozi vse življenje mladička. Seveda to ABSOLUTNO NE POMENI, da bo odgovarjal na vsako malenkost, ki vam bo padla na pamet. Vzreditelj je vaša opora in ne nekdo na katerega boste preložili vso vašo odgovornost do psa. O tem se bolj natančno razpišem kdaj drugič.

12 LASTNOSTI, KI JIH IMA ODGOVOREN VZREDITELJ:

 • Imeti ustrezno psico.
 • Izbrati ustreznega samca.
 • Oba psa morata imeti vzrejno dovoljenje. Psa pridobita vzrejno dovoljenje na vzrejnem pregledu, ki ga organizira vzrejna komisija pod okriljem Kinološke zveze Slovenije.
 • Vzreditelj se mora spoznati na pasmo, ki jo vzreja.
 • Biti dober »pasji« psiholog.
 • Poskrbeti mora za zdravstveno oskrbo matere in mladičkov (zdrava prehrana, osnovna cepljenja, razglistenje, rodovniki,…).
 • Vzreditelj mora poskrbeti za stabilno energijo v leglu.
 • Navajanje na čistočo, socializacija, vožnja z avtomobilom, ne sme vzpodbujati agresivnosti pri hrani, navajanje na ovratnico in povodec,…
 • Spoznati bodoče lastnike in jim pomagati izbrati primernega mladička.
 • Nuditi osnovno podporo novim skrbnikom tudi po nakupu mladička.
 • Vas opozoriti na možne dedne bolezni pasme.
 • Vas opozoriti na pridobljene bolezni, ki jih lahko pri odraščanju psa nevede povzročite sami.

Cilj odgovornega vzreditelja je vzreja zdravih ter stabilnih psov in najti ljubeč in odgovoren dom njegovim mladičkom.

Kako ugotoviti kdo je odgovoren vzreditelj?

Takšni vzreditelji vam bodo postavili veliko vprašanj. Pravzaprav bodo znali biti kar malo nadležni. Hitro lahko dobite občutek, da jih zanima skoraj preveč o vašemu načinu življenja. Če gledam iz svojega stališča vzrediteljice, potem vam lahko povem, da od vseh teh vprašanj ne odstopam.

Zakaj je to moj pogoj, da se začneva sploh pogovarjati? ZATO, KER NE DOVOLIM, DA MOJI MLADIČI PRISTANEJO V ZAVETIŠČU ALI MENJAJO DOMOVE ZARADI ali PRENAGLJENEGA ali IMPULZIVNEGA ali TRENDOVSKEGA ali NAKUPA ZARADI NAPAČNE PREDSTAVE O PASMI. če ne spoznam vas, ne morem poiskati primernega mladička za vaš življenjski stil. Mogoče takrat v leglu niti nimam primernega mladička za vas. Z VSEMI TEMI VPRAŠANJI DELAM ŽIVLJENJSKO USLUGO VAM IN MLADIČKU! Zato pri nakupu sledi tudi pogodba.

Popolnoma enako počnejo zavetišča in podpiram jih na ‘celi črti’. Naš namen je, da se psi ne vračajo, ne iščejo novih lastnikov in ne pristajajo na ulici.

Neodgovorni vzreditelji in neodgovorni kupci polnijo ulice in zavetišča z ubogimi nič krivimi pasjimi dušicami. Seveda je logično, da se ti v življenju lahko zgodi resnično nepredvidljiva situacija in je takrat potrebno poiskati psu nov dom. Vsekakor pa ta situacija ne more biti oddaja psa zaradi situacij, ki pa so predvidljive.

Zanimivo, da se lahko o vsaki materialni stvari ( avto, sesalec, hladilnik, telefon,…) dodobra poučimo, pri živih bitjih pa delujemo v trenutnih vzgibih (Imel bi psa, biti mora lep, nekaj posebnega, izvirnega, drugačnega,…). Na koncu večina novih lastnikov dobi ravno posebnega in drugačnega psa od svojih pričakovanj. Pri veterinarjih zapravijo gore denarja ali obupano iščejo vedenjske terapevte, v kolikor jih prej ne odvržejo na ulico.

Bodite drugače drugačni ter posebni in si pomagajte s tem člankom 🙂

To pa še ni vse! Za vas imam super novičko.

Če potrebujete strokovni posvet in pomoč pri nakupu pasjega mladička kliknite TUKAJ.

Za vas sem pripravila tri programe, ki so REŠITEV za pravo izbiro primernega psa za vašo družino.

 1. Program SVETOVANJE ZA NAKUP PASJEGA MLADIČKA je namenjen vsem, ki iščete psa/psičko za družinskega člana.
 2. Program SVETOVANJE ZA NAKUP PASJEGA MLADIČKA ZA TEKMOVANJA je namenjen vsem, ki iščete psa/psičko za družinskega člana in tekmovanja.
 3. Program SVETOVANJE PRI POSVOJITEV ZAPUŠČENIH PSOV je namenjena vsem, ki iščete psa/psičko za družinskega člana in bi radi posvojili psa iz zavetišča, ulice ali zapuščenega iz kakršnega koli drugega razloga.

Več o programih si lahko prebereš na zgornji klik povezavi ali TUKAJ

Piše: Nataša Živko (mednarodna sodnica za ocenjevanje dela športnih šolanih psov, inštruktorica na ŠKD Akademija za pse, tekmovalka, vzrediteljica pasme belgijski ovčar malinois, predavateljica kinološke tematike)

V kolikor želiš o meni izvedeti več klikni TUKAJ