Posted on

ODKRITO O PREVZGOJI PSOV

Nisem človek, ki bi znala leporečiti in realnost zavijati v celofan. Zame obstaja popolna prevzgoja samo prevzgoja človeka, ki se je SAM pripravljen spremeniti in to tudi naredi. Na to nima vpliva tretja oseba. Lahko pa pripomore v kolikor je naprošena za pomoč od osebe, ki se želi spremeniti.

Pri psih je drugače. Dovolili si bodo toliko kolikor jim boste pustili. Delujejo v skladu s svojo naravo in nagoni. Preganjanje divjadi in domačih živali je nekaterim psom v naravi. Kot tudi agresija do drugih psov, pa preganjanje avtomobilov in kolesarjev, čuvanje njihovega teritorija (hiša, avto, družina,…(posledično napadi in ugrizi tujcev)). Imamo pa nekaj skupnega. Tako ljudje kot psi potrebujemo jasno postavljene meje. Temu lahko rečemo tudi, da mora biti vsaka stvar postavljena v svoj okvirček. Drugače nastaneta zmeda in kaos. Iščemo si svoje pravice, ne upoštevamo družbe in smo zase pripravljeni iti preko trupel. Pri psih to pomeni, da bodo na svoje skrbnike tudi renčali, jih ustrahovali ali celo brezkompromisno ugriznili samo zato, da dosežejo svoj trenutno zastavljeni cilj. Pa naj bo to samo ležanje na kavču, mogoče ste samo šli mimo njihovega ležišča, igračke, posode s hrano,… ali ste mu preprečili vstop v drugo sobo ali pregon živali ali ali ali veliko drugih nam ljudem povsem nerazumljivih razlogov.

Ljudje in psi se do različnih osebkov vedemo različno. Eni lahko iz nas izvabijo najboljše, drugi najslabše in vsi ostali to kar je vmes.

V KOLIKOR IMATE TAKO ALI DRUGAČE PROBLEMATIČNEGA PSA, GA RAVNO ZARADI TEGA NOBEN ŠE NE VEM KAKO OKLICANI ALI REKLAMIRANI STROKOVNJAK NE BO MOGEL PREVZGOJITI TAKO, DA BO PES PO PREVZGOJI BREZPOGOJNO UBOGAL TUDI VAS, BREZ KAKRŠNEKOLI SPREMEMBE VAŠIH NAVAD.

PREVZGOJA ALI ŠOLANJE TEMELJI NA VZPOSTAVITVI PRAVILNEGA ODNOSA MED PSOM IN ČLOVEKOM, KI PSA ŠOLA ALI PREVZGAJA.

Kaj se skriva za pomenom PRAVILEN ODNOS?

Naša osebnost se skriva. Mi kot celota se skrivamo za besedo pravilen odnos. Nekje v našem »sistemu« se nahaja »luknja« iz katere pes razbere, da zanj nismo dovolj avtoritativni, stabilni, trdni, odločni, vredni, povezani, na isti valovni dolžini oz. kakorkoli to poimenujete, da bi se pes zavedal kaj lahko počne in česar ne sme.

Danes v vsej tej poplavi »humanih« internetnih informacij o vzgoji in šolanju psov, kdo se zna bolje prodati, kdo zna izbrati lepše besede, ki jim bo prisluhnila množica in jim celo verjela, ostajajo prevzgojeni psi še vedno neprevzgojeni in šolani nešolani.

Zakaj je temu tako?

1. Zato ker nismo pripravljeni pogledati resnici v oči.

2. Zato, ker se bojimo priznati, da smo naredili napako.

3. Zato, ker se še vedno raje slepimo, prikrivamo ter ignoriramo realnost, samo, da pokažemo navidezno popolno zunanjost.

4. Zato, ker preveč slepo verjamemo “lepo” napisanim člankom.

Strah nas je kritik in obsojanj. Strah nas je, da pred drugimi ne bomo izpadli popolni. Strah, strah, strah,…

In kaj zdaj, če smo naredili napako? Priznajmo si jo. Poiščimo pomoč in rešimo situacijo.

In kaj zdaj, če izpademo nepopolni? Nihče ni popoln. Sprejmite to. Če bi bili drugi popolni vas ne bi obsojali, ne bi bilo vojn, lakote, ne bi se grebli za zelence, oblast in vsi bi imeli vsega dovolj.

In kaj zdaj, če nas drugi obsojajo? Zapomnite si. To je njihov problem. Za nas je pomembno samo to, da smo si napako priznali, jo popravili in se iz nje nekaj naučili ter je nikoli več ponovili. Zaradi naše izkušnje bomo naslednjič bolj razumno ravnali in tudi drugim lažje pomagali.

Kako najti pravega strokovnjaka? Poiščite takšnega, ki ne bo leporečil in vam pihal na dušo. Pravi strokovnjak vas bo soočil z dejstvi in z vami pripravil program prevzgoje, kjer boste glavna točka najprej vi, vaše navade in vaša prepričanja. Ko si boste razblinili napačna prepričanja in vse prebrane kvazi superiorne zavajajoče informacije, ki so vas zavedle, se bo pes ob vas začel že počasi spreminjati. Saj ga boste vi začeli videti s čistimi in realnimi očmi. Povsem enako velja za pravilno izbiro pasje šole.

Psa smo kupili z razlogom, da bomo z njim skozi življenje uživali in ne trpeli. Že tako so zelo kratek čas z nami, zato naredimo vse kar je v naši moči, da bomo psa na premišljen in preudaren način kupili in ga v takšnem duhu tudi vzgojili.

Piše: Nataša Živko (mednarodna sodnica za ocenjevanje dela športnih šolanih psov, inštruktorica na ŠKD Akademija za pse, tekmovalka, vzrediteljica pasme belgijski ovčar malinois, predavateljica kinološke tematike)

V kolikor želiš o meni izvedeti več klikni TUKAJ