Posted on

KUPIL BOM MALINOJA: Preveri kako izgleda nespameten nakup pasjega mladička

BOMO TOKRAT KUPILI PAMETNO IN RAZUMNO ALI ŠE VEDNO NESPAMETNO?

»Daj no mami kupimo malinoja ??? Saj si rekla, da sem sedaj že dovolj star za psa in da ga to poletje dobimo. Mamiiiiiiiiiii pa poglej no kaj vse ga lahko naučiš. A ne vidiš kaj vse dela v filmu in kako čudovit prijatelj je človeku?«

»Metka kaj pa če bi imeli belgijca? Glede na to, da tak in tak imamo namen kupit psa in veš, da tiste male ‘pucvole udrene’ pri meni itak ne pridejo v poštev. Samo belgijc bi pa bil prav fajn. Ni ‘bolan kot nemški ovčar’, srednje rasti je, tako, da bi še lahko tamala hodila z njim laufat. Pa te vsaj ‘pes’ je. Kaj praviš? ?«

»Peter, pridi malo sem. Malo brskam po netu kakšnega psa bi imeli in po anketi mi je ven vrglo belgijskega ovčarja. Pridi pogledat no…..je srednje rasti, ima nezahtevno dlako, piše, da je dober čuvaj in tudi ljubeč družinski pes. Malo me sicer moti, da rabi veliko gibanja. Ampak mi itak imamo veliko parcelo.«

»Ej stari, jaz si bom kupo belgijca. Kaj ti si vido kaj vse ga lahko naučiš, pa kak grize??? Pol pa še naj prije keri k naši bajti!«

»Joj glej kaj sem našla Andraž. Gleeeeej kaki lepi je. Prav poseben je ta belgijski ovčar. Samo jaz bi imela tega temnega vidiš. Ti svetli mi niso tak lepi. «

»Belgijski ovčar. To je to!! Glej kaj tukaj piše oprezen, trmast, zaščitniški, aktiven, marljiv, samozavesten, prijateljski, čuječ, ljubeč pa še dolgo življenjsko dobo ima. To jaz rabim, samozavestnega zaščitniškega prijatelja.«

Še bi lahko naštevala, vendar bi potem že vsi, ki tole berete obupali preden bi prišli do bistva. Zavedam se, da je odločitev katerega psa izbrati med več kot 400 pasmami zelo težka. Pred 20 leti sem bila tudi sama na vašem mestu. No, takrat je bilo vseeno lažje, ker ni vsaka hiša imela interneta in informacij na spletu tudi ni bilo toliko. V knjižnici je bilo tistih par knjig, po televiziji se je vrtel Komisar Rex in odločitev je padla. Nemški ovčar naj bo. Vsestransko uporaben zelo inteligenten pes, original zame. Odločena postati reševalka sem šla s psom v šolo. Pristala pa v športni disciplini IGP. Takrat sem dojela, da ob sebi nimam pravega psa in da je Komisar Rex samo nadaljevanka. Kupila sem belgijskega ovčarja Malinoisa in sedaj so že 20 let moji zvesti spremljevalci.

Preprosto tako bom rekla. Ne kupujte malinoisa, če resnično nimate namena vanj vložiti veliko časa in energije. Ne glede na to, da so zelo učljivi niso lahka pasma in niti najmanj primerni za začetnike.

In ne, ne obstajajo različni tipi malinojev. Malinoji se ne delijo na razstavne, družinske, hobi, agility, reševalne, delovne, policijske, vojaške,… Malinois je enotno delovna pasma, ki glede na tip karakterja lahko opravlja različna dela oz. športne discipline.

Po FCI standardu mora karakter vzrejnega psa in psice biti takšen:

Belgijski ovčar je pozoren in aktiven pes, poln energije in vedno pripravljen skočiti v akcijo. Poleg svoje prirojene sposobnosti varovanja čred, ima tudi zelo cenjene lastnosti najboljšega psa čuvaja lastnine. Brez zadržkov je trmast in oster zaščitnik svojega lastnika. Združuje vse tiste lastnosti, ki so potrebne za pastirskega, čuvajskega, obrambnega in službenega psa. Njegov živahen, pozoren temperament in samozavestna narava, ki ne kaže strahu ali agresivnosti, bi morala biti očitna v telesni drži in ponosnem pozornem izrazu v njegovih iskrivih očeh. Pri oceni te pasme je treba upoštevati njeno mirnost in neustrašen temperament.

Kadar vidite malinoisa v filmu se morate zavedati, da je bilo vanj vloženih veliko ur profesionalnega učenja. Kljub vsemu so morali določene kadre velikokrat ponoviti preden so dobili želeni rezultat ali celo uporabiti drugega psa.

Kadar vidite malinoisa kako obvlada agility, trikce, poslušnost, obrambo, sledenje, reševanje,… se morate prav tako zavedati, da je vanj vloženih nešteto ur in časa trenerjev, ki se aktivno oz. mogoče celo profesionalno ukvarjajo z določeno pasjo športno disciplino. Seveda obstajajo tudi začetniki, vendar so le ti kupili malinoisa ravno z razlogom, ker jih ena od teh športnih disciplin zanima ali se preprosto zavedajo kaj ta pasma potrebuje. Poiščejo si tudi ustrezno strokovno pomoč.

Par dni nazaj sem dobila v messenger sporočilo v katerem me je nek gospod prosil za objektivno oceno kakšen pes je malinois. Vprašanja so bila sledeča:

  1. Ali lahko malinois živi v boksu brez nervoze, če se ga enkrat dnevno za uro ali dve aktivno sprehodi?
  2. So malinoji glasni psi oz. veliko lajajo?
  3. So samci bolj agresivni do tujcev kot samice ali je to stvar učenja?
  4. Ali lahko preskoči ograjo?
  5. Zdoma smo tudi do 16 ur. Ali lahko ta pasma v miru počaka ves ta čas v boksu ali na dvorišču?
  6. Je res tako zelo hiperaktiven kot ga opisujejo ali je samo aktivnejši od ostalih pasem?
  7. Kaj si mislim o njihovi inteligenci, saj jih večina opisuje kot delovne robote?
  8. Je ta pasma lahko odličen družinski član?

Kljub temu, da je malinois vsestransko uporabna pasma je v osnovi še vedno skupek pastirskega, čuvajskega, obrambnega ter službenega psa in ne ‘couch potato’ psa. Ker so zelo odzivni in aktivni potrebujejo veliko mentalne zaposlitve. V kolikor je ne dobijo se lahko razvijeta nervoza in destruktivnost. Njim velik ograjen vrt NE POMENI NIČ. Torej 1x dnevno zaposlitev za njih ne pride v poštev. Ker so čuvajski psi so v osnovi nezaupljivi do tujcev in zaradi svoje narave instinktivno ugriznejo. Ne bom pisala v kolikor ocenijo, ker je v njihovih genih ocena že podana. Vse kar ni domače je tuje. S tujim pa se ve kako se ravna. Torej, če so čuvaji so tudi glasni, če so čuvaji bodo tudi preskočili ograjo, preskočili jo bodo tudi zaradi ‘sosedove mačke’. Jaz s svojimi izkušnjami pri čuvanju ne vidim razlike med samcem in samico. Mogoče bi pa morala biti.? Njihova inteligenca… ker so zelo aktivni in zelo radi sodelujejo, se zelo hitro učijo… če govorimo o tej inteligenci. In na koncu….jaaaaaa so odlični družinski člani, zelo čustveni, zelo ljubeči in stik z lastnikom jim zelo veliko pomeni.

Sedaj pa zaključujem. Drugače bo iz tega članka nastala knjiga. Za več bolj podrobnih informacij sem vedno na voljo.

Dejstvo je… Malinois ni lahka pasma, potrebuje zgodnjo socializacijo in zelo dosledno vzgojo. V kolikor se odločate za to pasmo dobro premislite kaj pričakujete od svojega bodočega psa. Upoštevajte splošen opis pasme in se niti približno ne tolažite z določenimi predstavniki pasme. Vsekakor znotraj pasme obstajajo ekstremi v eno in drugo smer. Od povsem nečuvajskega in lenega tipa do nevrotičnega norca. Naj vas ne zavedejo besede ljubeč, družinski, pravi prijatelj, zaščitnik itd..

Pri odločitvi kakšen pes je za vas si lahko pomagate tudi s tem člankom. In definitivno se izogibajte dvoriščne vzreje, kjer vzreditelji ne opravljajo višjih izpitov v katerikoli disciplini s svojimi vzrejnimi psi ali jih celo vzrejajo brez rodovnika. Malinois zaradi svoje narave potrebuje načrtno kontrolirano vzrejo. ‘Malinois’ brez rodovnika je mešanec podoben malinoisu in nič več.

Bodimo odgovorni in si kupimo psa, ki bo ustrezal našim življenjskim pogojem in ne željam. Zavetišča že tako in tako pokajo po šivih.

Upam, da sem vam v članku vsaj malo pomagala pri pravi odločitvi☺️. TUKAJ pa si lahko preberete več o tem na kaj morate biti pozorni pri nakupu psa.

Kmalu se spet beremo kjer vam bom v člankih podrobneje razložila kakšna je razlika med nervozo, notranjim nemirom, temperamentom,… Vi pa med tem dobro premislite kdo bo vaš novi štirinožni prijatelj.

P.S. Za vse, ki včasih ne razumete napisanega pucvole ne obstajajo. Tako je ego poimenoval majhne kužke, ker mu je nerodno, da bi imel majhnega psa. Bolani nemški ovčarji….. tako so jih včasih označevali….danes se večina vzrediteljev pošteno trudi, da so perfektno zdravi oz. zadeva je precej podobna kot izjava, da dobermanom raste kost v glavo.

Piše: Nataša Živko (mednarodna sodnica za ocenjevanje dela športnih šolanih psov, inštruktorica na ŠKD Akademija za pse, tekmovalka, vzrediteljica pasme belgijski ovčar malinois, predavateljica kinološke tematike)

V kolikor želiš izvedeti o meni več klikni TUKAJ.