Posted on

PRIPRAVA NA POROD

Ko si oddahnem od vseh strahov pred paritvijo in je paritev uspela si za nekaj dni odpočijem. Še kakšen teden po dvorišču preganjam sosedovega psa in še vedno vozim svoje pse z avtom na sprehod na oddaljene travnike, sem pa vsaj malo pomirjena.

Malo si dovolim sanjariti kako bo lepo, kaj vse bomo z mladički počeli in kako bom sproti pisala blog o mojih izkušnjah. A jaz ne bi bila jaz, če moji možgani ne bi delali skoraj 24 ur na dan. Vse mora biti popolno, prav in pod kontrolo kolikor je v dani situaciji možno.

Kaj je po paritvi najbolj pomembno? Vsekakor Bleki in njeno dobro počutje v času brejosti. Poskrbeti moram za izogib vsem stresnim situacijam, zdravo prehrano, redno gibanje, izbiro pravega veterinarja in vse opreme, ki jo bom potrebovala pri porodu.

Zame je ne glede na izkušnje še vedno izrednega pomena izbira pravega veterinarja. Kar Nina zagotovo je. Strokovna, profesionalna in zanesljiva. Najdete jo tukaj. Vam jo zelo toplo priporočam. Slab mesec po paritvi narediva pregled z ultrazvokom s katerim potrdiva brejost in to kar pri meni doma. Tako Bleki ne rabim izpostavljati nobeni stresni situaciji obiska veterine. Mladičkov nikoli ne štejeva saj obe pristajava na čim manj škodljivih vplivov na zarodke. Tokrat sva jih s hitrim pregledom videli na eni strani 5. Takoj sva vedeli, da lahko pričakujem veliko leglo.

Po potrjeni brejosti začnem planirati in pripravljati vse potrebno za porod. Hrane ne spreminjam, da se Bleki ne bi zredila in da kakorkoli ne vplivam na normalen razvoj mladičkov. Že v osnovi sem pristaš čim bolj raznolike prehrane. Zato nikoli ne vztrajam samo pri eni vrsti hrane. Tako moji psi dobivajo od briketov, peletov, surove hrane, kuhane, zelenjave do sadja. Še naprej dodajam olje pšeničnih kalčkov. To je pa tudi vse, kar se dodatkov tiče.

Pripravim sobo (obvezno vse razkužim), kotilnico, podloge na katerih bodo mladički ležali in kup pomembnih drobnarij kot so aloe verin gel, probiotiki, hrana za mladičke, ki jo bom začela dodajati Bleki nekaj dni pred porodom, naravna čistila za čiščenje kotilnice, podlog in prostora v katerem bodo živeli. Za rezervo še pripravim mleko v prahu, flaško za dohranjevanje mladičkov, elektrolite, kalcij, rokavice, razkužilo, kirurške škarje in seveda Nino, ki bo ves čas poroda v pripravljenosti.

Tedni minevajo tako hitro, da me že skoraj prehitevajo. Trebušček raste jaz pa nosim na kup vse kar potrebujem za porod. Pride zadnji teden do predvidenega dne poroda. V ponedeljek zjutraj jo še skopam s popolnoma naravnim šamponom. Kasneje dobim tudi podloge za kotilnico, ki mi jih prijatelja Jožica in Slavko (Tekstilni studio As) sešijeta po mojih željah.

Tako…mislim, da imam vse. Itak, da nimam. Naenkrat mi klikne. Hrana za Bleki! Hvaležna vesolju tudi za ultra dobaviteljico Jasno, ki razume mojo zmedenost v zadnjih dneh. K sreči je tudi sama vzrediteljica in ve kako nam še preveč skrbnim vzrediteljem igrajo živci v zadnji pripravljalni fazi. V trenutku mi pripelje hrano za Bleki, se nasmejiva štoriji in odhitiva vsaka svojo pot. Ta torek je bil res pester, intuicija mi je kar naprej sporočala, da se nekaj pripravlja. Pripeljem se domov in vsa srečna ugotovim kako sem pretiravala. Glava reče… Bleki je še v enem kosu in porod bo po planu v četrtek, petek.

Ja ja glava lepo si se zmotila. Ob pol osmih zvečer pripeljem Bleki v hišo. Ne vem zakaj samo njo, ker vedno pripeljem vse tri. Nasmehnem se in si rečem »okej notranji glas«. Pogledam v sobo in Bleki hitro diha, pustim vrata odprta, da lahko opazujem in ona hodi iz sobe do mene, od mene v sobo, sem in tja. Heh… danes bo še dolga noč?

P.S. NEKAJ KRATKIH NAPOTKOV

  • Velikost kotilnice je odvisna od velikosti psičke. Biti mora dovolj velika, da se lahko mamica tudi odstrani od mladičkov. Seveda ima za ta primer Bleki dodatno ležišče zunaj, ki bo prišlo še kako prav, ko bodo malčki postali nagajivi. Zelo pomemben sestavni del kotilnice je tudi notranji rob, ki je namenjen temu, da psička med spanjem ne poleže mladička.
  • Kvalitetna prehrana psičke je bistvenega pomena že v osnovi. V času brejosti pa še toliko bolj. Zato kljub kvalitetni prehrani po porodu vedno dajem psički aloe verin gel, saj pripomore k več in bolj hranljivemu mleku. Hrano za mladičke pričnem dajat šele zadnji teden pred porodom.
  • Redno gibanje pripomore k lažjemu porodu. Velika napaka je po paritvi pustiti psičko pri miru. Še slabše pa, da jo v tem času tudi preveč zrediš. Pri rednem dnevnem gibanju je vsekakor potrebno le to prilagajati psički sami.
  • Podloge v kotilnici pomagajo mladičkom pri normalnemu gibanju in s tem ne povzročaš nepravilnega razvoja okostja. Drseča tla kjer mladičkom neprestano drsi lahko prispevajo h kolčni displaziji.
  • Pri samem porodu je priporočljivo imeti pri roki kalcij. Daš ga v primeru, ko ima psička blage popadke in težje iztisne mladička. Kalcij pripomore tudi k pravilnemu krčenju maternice. Daje pa se samo v primerih kadar ga psička resnično potrebuje. Bleki ga k sreči ni potrebovala.
  • NIKAKOR IN RES NIKAKOR SE NE SMETE POZABITI predčasno dogovoriti z veterinarjem!!! To storite vsaj en mesec prej. Tudi veterinarji imajo ne glede na poklic svoje življenje.
  • Tudi infrardeča lučka je zelo priporočljiva. Jaz je sicer ne uporabljam, saj ima Bleki svojo sobo v hiši in je ogrevana z radiatorjem.
  • NE pozabite razkužiti prostora in kotilnice.
  • Zadnje tedne tudi ni več priporočljivo psičke puščati v družbi tujih psov. Nikoli ne veš kakšen virus, ki je nevaren za mladičke, odrasle pse pa ne lahko prinese domov.

Vas zanima koliko mladičkov je Bleki skotila in kako bodo preživljali otroštvo? Sledite nam

Piše: Nataša Živko (mednarodna sodnica za ocenjevanje dela športnih šolanih psov, inštruktorica na ŠKD Akademija za pse, tekmovalka, vzrediteljica pasme belgijski ovčar malinois, predavateljica kinološke tematike)

V kolikor želiš izvedeti več o meni klikni TUKAJ.