Posted on

NOVO ŽIVLJENJE

Takole 11 malčkov je tukaj. Bleki dobro sva in bova to zrihtali. Zakaj obe? Zato ker sem več kot očitno ves ta čas jaz bolj rojevala kot ona. ?? Zato, ker bo prvi mesec nastradala Bleki. Drugi mesec pa jaz. Skrb in delo pravično razdeljena bi temu rekli. Kakorkoli kdo misli, da meni ne bo potrebno nič delati prvi mesec se pošteno moti.

Tisti dan sem se z veliko težavo odpravila v službo. Sem že konkretno razmišljala ali pustim trgovino zaprto, ker nisem dobila zamenjave ali naj grem. Do strank ne morem biti tako neodgovorna. Ni njihov problem, da imam jaz mladičke doma.

Tako sem odšla v službo, moje misli pa ostale ves čas doma. Kaj se dogaja z malčki? Kaj se dogaja z Bleki? Sem naredila vse potrebno, da noben ne bo imel težav? Še enkrat preanaliziram, če sem naredila vse potrebno. Za Bleki sem poskrbela, da v maternici ni ostalo nič in nihče, elektrolite je dobila, hrano tudi, na potrebo sem jo peljala. Vsaj malo si je odpočila in nabrala moči preden sem zapustila dom.

Kaj pa malčki? Pri njih je malo težje. Vse kar sem lahko naredila je bilo, da sem preverila njihov sesalni refleks in moč sesanja. Z opazovanjem sem spremljala njihove gibe in obnašanje kako se znajdejo. Tako sem lažje ocenila ali so sami zmožni najti seske in se dovolj nahraniti, da ne bodo podhranjeni. Ker je to tretje leglo od Bleki ji lahko brez skrbi zaupam da bo vse ok. Vsaj upam tako??. V kotilnici imam narejeno ogrado pod katero lahko malčki zlezejo in tudi podloga je nastavljena tako, da se ne more nagužvati. S tem samo olajšam delo Bleki, da jih zaradi porodne utrujenosti ne more poležati. Toplo jim je, saj je soba ogrevana z radiatorjem. Tako infra lučke ne potrebujem.

In ravno ta strah je trenutno eden mojih največjih. Poskrbeti, da Bleki ne more poleči mladičkov in da so vsi sposobni najti seske, sesati in se nahraniti. Pri preverjanju sesalne moči si zapomnim kateri mladički imajo šibkejšo sesalno moč. v bistvu ne samo zaradi hranjenja in možnega dohranjevanja. Predvsem me zanima kako bo to vplivalo na njihov razvoj. Nekaj zaključkov imam že iz prejšnjih legel in upam na novo potrditev.

Do sedaj še v nobenem leglu nisem imela ekstremnih razlik v porodni teži. V prvih treh tednih pa je vedno prišlo do večjih razlik v teži in velikosti. Prva je seveda ta, da imajo eni močnejšo in drugi lažjo konstitucijo (težje kosti in drugi lažje). To se predvsem opazi, ko v roke primeš dva mladička enake velikosti in je en občutno lažji kot drugi. Razlika v teži se je v treh tednih lahko pokazala tudi do 700g kljub temu, da sta mladička ostala enako velika. Druga razlika v rasti pa se je poznala zaradi sesalne močni. Mladički s šibkejšo so počasneje pridobivali na teži in višini. So pa zato ti mladički hitreje shodili in prej postali pozorni na dogajanje okrog sebe kot njihovi večji in močnejši bratci in sestrice. Bo tudi tokrat tako?

Ker sem tip človeka, ki mora raziskati vsak mit ali govorico ali prepričanje, ki jih poslušam okrog psov že vse od svojega rojstva je imeti leglo zame samo še dodaten izziv k izboljšanju in nadgradnji svojega razumevanja ter znanja o psih.

Je res, da je prvo skoteni največji, najboljši in najbolj dominanten?  V moji praksi se to še ni zgodilo. Zmeraj so se največji skotili nekje na sredini. Se je zgodilo, da tudi že bolj proti koncu.

Je res, da je zadnji skoteni najslabši? Tudi te izkušnje nimam. Bistvo vzreje je enakomerno leglo z manjšimi telesnimi in vedenjskimi odstopanji. Zato se delajo načrtne paritve. Zato je potrebno poznati par generacij prednikov. Vendar se sedaj v tem članku ne bom spuščala v detajle. Ga bom pa napisala enkrat v prihodnosti. Tokrat samo prilagam fotko največjega in najmanjšega mladička v leglu in kasneje pri lastnikih. Na fotki so mladički dveh različnih paritvenih kombinacij. Vsi na približno isti višini in kilogramih. Mogoče cm in kg gor ali dol. Je pa potrebno upoštevati… različne pasme, različni vzreditelji, različne izkušnje.

Vrnimo se nazaj k malčkom. K sreči dobim v službi zamenjavo in lahko odhitim domov.? Komaj čakam, da odprem vrata in preverim stanje. Hvala bogu na cesti ni bilo nedeljskih voznikov in traktorjev, ki bi me še dodatno znervirali. Pridem domov. Odklenem vrata, vse je tiho. Domišljija prosim prosim prosim zdrži še samo teh par metrov. Odprem vrata sobe in vidim milino. Bleki napol spančka, malčki pa v spalni komi hehe. Tako pridno so spali, da sem morala preveriti njihove trebuščke, če sploh dihajo. Oddahnem si. Prvi teden je za mladičke najbolj kritičen. Takrat so najbolj dovzetni za razne okužbe, morebitne zaplete in podhladitev,… Bleki ne puščam v družbi s Chivas in Anati. Saj Chivas hodi z mano v službo, Anati pa na treninge in obe lahko prineseta domov karkoli kar bi negativno vplivalo na zdravje malčkov. Zato tudi Bleki vozim na posebno mesto za opravljanje potrebe. V bistvu niti sama nima želje po druženju. Zunaj opravi potrebo in potem takoj odhiti nazaj v sobo. Tudi jaz imam za malčke povsem druga oblačila. Previdnost ni nikoli odveč.

Kako sta potekala prva dva tedna? Moram priznati, da kar odlično. Razen nočnega vstajanja (ob 1.30 uri?) , da sem peljala Bleki na potrebo, vsako jutro in večer očistila kotilnico in zamenjala podloge, ki sta mi jih sešila Jožica in Slavko (Tekstilni studio As). Ni bilo posebnosti. Malčki so pridno rastli (Jaz že nekaj legel ne spremljam več njihove dnevne teže. O tem zakaj pa v kakšnem prihodnjih člankov.) in postajali vedno bolj neuglašen pevski zbor. Prve dni sva se seveda z Bleki lovili glede opravljanja njene potrebe. Enajst otrok terja veliko hrane. Na dan je pojedla dobrih 1.2oog Tundra Puppy in 11.34kg vrečo spraznila prej kot v 10 dneh. Noooo mogoče ima moj stari telefon kakšno pripombo saj je skoraj pregorel od vseh fotk in video posnetkov, ki sem jih naredila.?

Mimogrede… Z Monjo sva priredili mini photoshooting, ko so bili stari 12 dni. Tiste fotke, ki so res lepe so njeno delo. Monja hvala iz ?

A vas zanima kako je potekal tretji teden? Naj vam namignem… postaja pestro.

Uživajte do takrat.

Piše: Nataša Živko (mednarodna sodnica za ocenjevanje dela športnih šolanih psov, inštruktorica na ŠKD Akademija za pse, tekmovalka, vzrediteljica pasme belgijski ovčar malinois, predavateljica kinološke tematike)

V kolikor želiš izvedeti več o meni klikni TUKAJ.