Posted on

OMEGA 3 in njihov pomen ZA ZDRAVJE

Velikokrat se pri psih srečujemo s težavami, kot so suha koža, prhljaj, razcepljena dlaka, deformirani sklepi in podobno in zelo redko pomislimo na to, da je lahko za to vzrok pomanjkanja omega 3 maščobnih kislin.

Omega-3 maščobne kisline so bistvene sestavine vseh celičnih membran v telesu in tako podpirajo vse glavne telesne funkcije pri psu. Kadar ima telo pomanjkanje omega 3 se lahko celične membrane poškodujejo in telo postane dovzetno za različne bolezni.

Glavne tri omega 3 maščobne kisline so dokozaheksaenojska kislina (DHA)eikosapentaenojska kislina (EPA) in alfa linolenska kislina (ALA). DHA in EPA sta tisti, ki v telesu največkrat primanjkujeta. Najdemo ju predvsem v ribah, rakcih, algah, ki pa niso reden del pasje prehrane. Veliko psov niti ne mara rib. Tretja izmed pomembnejših 3-omega kislin je alfa-linolejska kislina (ALK ali ALA), ki pa izvira iz rastlinskih živil. Najbolj poznani viri ALK so lanena semena, orehi in sončnična semena in olja iz teh živil – laneno olje in sončnično olje sta oba dobra vira rastlinskih omega 3 maščobnih kislin. Vendar to maščobno kislino psi prejmejo v zadostni količini v vsakodnevni prehrani. Telo je sicer sposobno predelati iz ALK EPA in DHA vendar le maksimalno 10%, v kolikor je organizem popolnoma zdrav.

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI KO KUPUJEMO OMEGA 3 prehranske dodatke

Pri nakupu Omega 3 moramo biti pozorni, da je pridobljen iz rib, ki vsebujejo minimalne količine težkih kovin. Največ jih vsebuje tuna in potem vse ostale gojene ribe. Težke kovine so topne v maščobah in se v telesu nalagajo v možgane, ščitnico,… in s tem povzročajo nepravilno delovanje le teh. V kolikor jih kupimo od teh rib, pa je zelo pomembno, da so šle skozi postopek odstranjevanja težkih kovin.

Omega-3 kapsule European Pet Pharmacy pa so narejene izključno iz sardin in divjih inčunov. Te vsebujejo manj kontaminatov kot ostale hladnovodne ribe, saj se hranijo neposredno s planktonom. Zato je kvaliteta teh olj bistveno višja. Če kužki ne marajo kapsul jo lahko preprosto odprete in zlijete olje po hrani ali pa kupite Grizzly olje divjega aljaškega lososa.

Za kaj vse so koristne?

 • Maščobne kisline odločilno vplivajo na sijaj in bujnost pasje dlake, saj pospešijo mikrocirkulacijo krvi v koži. Ob tem hkrati preprečujejo pojavljanje suhe kože in prhljaja.
 • Ključne so tudi za uravnavanje alergijskih reakcij in dober imunski sistem. 
 • Pomagajo lahko tudi pri boleznih srca in ožilja.
 • Delujejo na dobro delovanje jeter, ledvic, prostate.
 • Skrbijo za gibljivost sklepov.
 • Obnavljajo sluznice, možgane, povečujejo koncentracijo.
 • Ščitijo pred napadi astme.
 • Delujejo proti različnim vrstam raka in še bi lahko naštevala.
 • Prav tako iz maščob nastajajo hormoni.

Nekaj namigov za še boljše zdravje

 • V kolikor ima pes težave s srcem in/ali ožiljem je zraven omega 3 priporočljivo dodajati antioksidante. Antioksidanti med drugim preprečujejo nalaganje maščob na žilne stene. Najbolje je izbrati takšne, ki so topni v maščobah. Najdete jih tukaj in tukaj.
 • Pomemben podatek, v jetrih se omega 3 za potovanje po telesu obda z vitaminom B, saj vitamin B poskrbi, da maščobna kislina pride nepoškodovana na cilj.
 • Pri težavah s sklepi je najbolj optimalno, da omega-3 pri dodajanju k prehrani, združite z izdelki Multiflex, Juniorflex ali Joint Improvement iz ponudbe European Pet Pharmacy.

Omega-3 maščobne kisline so bistvene za regeneracijo in delovanje telesnih celic. Zato ne bi smele nikoli manjkati v redni dnevni prehrani.

Piše: Nataša Živko (mednarodna sodnica za ocenjevanje dela športnih šolanih psov, inštruktorica na ŠKD Akademija za pse, tekmovalka, vzrediteljica pasme belgijski ovčar malinois, predavateljica kinološke tematike)

Če želiš izvedeti več o meni klikni TUKAJ.