Posted on

OTROK IN PES

Žan in Togo

Moram priznati, da kadarkoli pridem na naše društvo in na poligonu vidim vaditi Žana s Togom sem popolnoma navdušena nad njunim odnosom in harmonijo. Zato sem se odločila, da mora zanju izvedeti širša javnost.

Žan je 12 let star deček. Spoznala sem ga pri njegovih 11 letih, ko so ga starši vpisali v tečaj s psom Togom mešancem tipa Aljaški Malamut. Ta drobcen fantič je tako impresiven, da v hipu pozabiš na njegovo velikost v primerjavi z velikostjo njegovega psa.

(Vaja ne pobiraj hrane iz tal.)

Žan ima izjemno izrazit čut do živali in ogromno voljo do dela z njegovim 18 mesecev starim Togom. Ker zna bit Togo kot tipičen predstavnik svoje pasme včasih tudi malce svojeglav je z veseljem opazovati vztrajnost in motiviranost Žana za vzpostavljanje njunega spoštljivega medsebojnega odnosa. Lahko bi rekla da gre za usklajeni tandem, ki nam dokazuje, da lahko otroci, ki imajo željo po šolanju psa ‘krotijo’ tudi svoje pasje pubertetnike. Doslednost in ves trud, ki ga Žan vlaga v svoje delo se je obrestovalo tudi na junijskih izpitih, saj sta s Togom opravila izpit IPS B-Bh z odliko. Sedaj pa že pridno nadaljujeta šolanje in se pripravljata na višje stopnje izpitov na Športnem kinološkem društvu Akademija za pse.

(Opravljanje izpita IPS B-Bh)

Kadar so v šolanje psa vključeni otroci lahko gre tudi za težko a vendarle nagrajujočo izkušnjo, skozi katero lahko otroci osvojijo pomembne življenjske lekcije na področju empatije in samozavesti ter razumevanja, da je njihov pes v procesu šolanja. Otroci skozi šolanje spoznavajo, da mora biti učenje za psa zabavno, prilagojeno na psu razumljiv način in da je pri vsem tem ključnega pomena prav njihova doslednost in odločnost.  Otroci se hkrati naučijo postavljati jasne meje in da rezultat pride, če vanj vložiš svoj trud.

(Podelitev priznanja)

Upam, da sta tudi vas navdušila naš Žan in njegov Togo in vas spodbudila k še boljšemu razumevanju svojih kosmatincev. Vse je mogoče, če sta le volja in prava pot.

Žan zelo smo ponosni nate in ostani naš navdih še naprej!

Besedilo: Tajda Peinkiher (inštruktorica na ŠKD Akademija za pse)