Posted on

9 NAPOTKOV KAKO POSKRBETI ZA PSA V VROČIH POLETNIH DNEH

Skrb za psa v poletnih dneh je zelo pomembna, saj lahko visoke temperature predstavljajo nevarnost za njihovo zdravje. Psi se ohlajajo in uravnavajo svojo telesno temperaturo samo skozi gobec in šape. Zato je zelo pomembno, da se ne pregrejejo. Še posebej pa moramo biti previdni pri mladičkih in starostnikih.

Da bosta v poletnih dneh brezskrbno uživala sem za vas pripravila nekaj napotkov, kako poskrbeti za psa v poletnem času:

  1. Zagotovite dovolj sveže vode: Vedno poskrbite, da ima pes na voljo svežo vodo za pitje. V vročih dneh lahko psi hitreje dehidrirajo, zato je pomembno, da redno preverjate in polnite posodo z vodo. Psu ponudite primerno ohlajeno vodo za pitje in se strogo izogibajte ledeno mrzle vode (tudi psi zbolijo za angino). Ne dovolite jim prekomernega pitja saj s tem povečate možnost zasuka želodca.
  2. Previdno pri aktivnostih: Po aktivnosti počakajte, da se pes umiri in ohladi. Šele nato mu ponudite vodo. Še bolj kot v vročini se psi utrudijo kadar je soparno ozračje (visoke temperature in visoka stopnja vlage v zraku). Ob soparnem ozračju iz telesa počasneje izhlapeva znoj, zato imamo občutek, da se intenzivneje potimo. Posledično se zaradi upočasnjenega izhlapevanja telo počasneje hladi. Zato aktivnosti raje izvajajte večkrat po manj časa. V kolikor imate občutek, da pes rabi dlje časa za regeneracijo mu lahko ponudite dodatek za regeneracijo, ki prav tako pomaga pri driskah, bruhanjih, po porodu, po operacijah,…
  3. Izogibajte se vročih površin: Asfalt, beton in druge trde površine lahko postanejo zelo vroče in poškodujejo blazinice na tačkah psa. Kadar se sprehajata poskrbite, da bo vaš pes hodil po travnatih ali senčnih območjih. Šapke psov lahko dodatno zaščitite z mazilom za zaščito tačk.
  4. Izogibajte se najbolj vročim uram: V najbolj vročih urah dneva (običajno med 10. in 16. uro) poskusite zmanjšati aktivnosti na prostem s psom. Sprehajajte jih zgodaj zjutraj ali zvečer, ko so temperature nižje. V kolikor se vaš kosmatinec že po naravi hitro pregreva in težko regulira temperaturo, še posebej vroča in pregreta koža mu v vročih poletnih dneh lahko pomagate tudi z Dorwest zelenim praškom. Ta zelenjavna mešanica ne samo da nahrani telo vašega psa s pomembnimi hranili, hkrati ga tudi ohlaja.

Poskrbite, da se ne pregrejejo. A nikar jih ne izpostavljate direktni klimi.

  1. Hladitev psa: Omogočite psu prostor, kjer se lahko ohladi, na primer senco ali hladen prostor v hiši. Poskrbite, da ne bodo direktno izpostavljeni klimi, hladilnim blazinam, hladilnim oprtnikom ali ovratnicam. Hladilne blazine so super zadeva dokler ima samo možnost odločanja kako dolgo bo na njej ležal in kdaj se iz nje umakne. Enako velja tudi za ovratnice in hladilne plaščke. Ne smejo jih nositi predolgo časa, da jim preveč ne ohladijo določenega dela telesa. Pes mora imete možnost, da se iz hladu lahko odmakne kadar začuti, da je dovolj ohlajen.
  2. Nikoli ne puščajte psa v parkiranem avtomobilu: Vročina v avtomobilu se lahko hitro dvigne in postane smrtno nevarna za psa, tudi če okna nekoliko odprete. Kadar ni druge možnosti postavite avto v senco, odprite okna in ga dodatno prekrijte z ALU zaščitno folijo, ki bo notranjost avtomobila ohranila pri normalnih temperaturah.
  3. Prilagodite prehrano: V poletnih mesecih lahko prilagodite prehrano psa. Psi poleti po naravi jedo manj in so tudi manj aktivni. Zato jim lahko zagotovite lažjo in manj kalorično hrano. Popolnoma nič ni narobe s psom, če bo obroke tudi spuščal. Če se le da mu omogočite obrok 2 na dan, ki mora biti zmeraj po aktivnosti, da se izognete možnosti zasuka želodca.
  4. Bodite pozorni na znake pregrevanja: Psi se lahko hitro pregrejejo, kar lahko privede do toplotnega udara. Bodite pozorni na simptome, kot so prekomerno slinjenje, hitro in plitko dihanje, letargija, slabost in bruhanje. Če opazite te simptome, nemudoma poiščite veterinarsko pomoč. Več o toplotnem udaru si lahko preberete TUKAJ.
  5. Piki insektov, ugrizi kač in pajkov, močeradi: Skoraj nemogoče se je izogniti pikom čebel, os in drugih žuželk. Prav tako ugrizom pajkov. Zato bi moral vsak dom imeti na zalogi dodatek za prvo pomoč pri razstrupljanju oz. komplet splošne prve pomoči.

Kužka lahko dodatno ohladite tudi s hladnimi oz. zamrznjenimi priboljški kot so sladoledi, zamrznjeno sadje itd...

Piše: Nataša Živko (mednarodna sodnica za ocenjevanje dela športnih šolanih psov, inštruktorica na ŠKD Akademija za pse, tekmovalka, vzrediteljica pasme belgijski ovčar malinois, predavateljica kinološke tematike)

Če želiš izvedeti več o meni klikni TUKAJ.